Print this page

(ФОТО) Свечено доделување на лиценци за адвокати во мартовска сесија 2018 година

19 Март 2018
Четериесет и тројца нови адвокати се здобија со лиценци за вршење на адвокатската дејност во мартовската сесија 2018 година.

Адвокатите дадоа свечена заклетва дека должноста ќе ја вршат совесно и дека ќе се придружуваат на Уставот, законодавството, меѓународните договори и актите на Адвокатската комора.

„Се колнам дека должноста адвокат ќе ја вршам совесно, ќе се придржувам на Уставот, законите, меѓународните договори ратификувани во согласност со Уставот, Статутот на Комората, Кодексот на адвокатската етика и дека со сите свои постапки ќе внимавам на угледот на адвокатурата како јавна служба”, гласи свечената адвокатска заклетва.

На свеченоста се обрати претседателот на Адвокатската комора на РМ (АКРМ), г. Никола Додевски, кој  на новите адвокати им порача храбро да ја вршат професијата, како и да го штитат достоинството и угледот на адвокатурата.
„Ниту во судница и ниту надвор од судница немојте да заборавате дека адвокатурата е достоинствена професија. Немојте да заборавате дека таа околност зависи најмногу од вас. Во секоја прилика имајте почит кон институциите, кон колегите, кон нашата професија и верувајте ми дека така секој ќе ве почитува. Немојте да дозволите да ве напаѓаат заради тоа што не сме биле компактни, или заради тоа што не биле сме сложни. Адвокатската комора е ваша комора! Таа не е илузија, не е имагинација, не е здружение - таа е формирана со закон од сите вас. Ние сме само претседател, управен орган, органи кои и служат на Комората, но вие сте Адвокатската комора. Секогаш кога ќе се спомене Адвокатската комора, да знаете дека ве спомнуваат вас лично! Секогаш кога некој ќе каже нешто лошо за Адвокатската комора, да знаете дека кажува лошо за секој од вас лично! Бранете ја адвокатската комора, како што ја браните адвокатската професија, бидејќи на тој начин се браните себе си! Ви посакувам успех во адвокатурата и бидете достоинствени!“, истакна претседателот на Адвокатската комора, г. Додевски. 

*Кандидатите на кои им се потребни сликите во оригинална големина заради развивање на истите и сл., да се обратат на меилот Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.


Галерија